Mikor kell részecskeszűrőt cserélni a járműben

A részecskeszűrő elengedhetetlen az autó zavartalan és környezetbarát működéséhez. Kifejtett erőt továbbítja a motoroknak.
Mint minden alkatrészt az autóban, a részecskeszűrőt is rendszeresen ellenőrizni kell, és meghatározott időközönként cserélni kell. Ha nem cseréli ki, megsérülhetnek a rendszer egyes részei, ami kevésbé hatékony. A motor védelme érdekében ebben a cikkben látni fogjuk, hogy mikor és hogyan kell tisztítani a részecskeszűrőt, majd a művelethez szükséges költségvetést.

Mi az a részecskeszűrő?

A részecskeszűrő az autó alatt található. Az a sajátossága, hogy összenyomhatatlan, vagyis térfogata erős nyomás alatt állandó marad. Ez a funkció alapvető fontosságú, mivel lehetővé teszi, hogy a fékezőerő átterjedjen a kerekekre. Amikor rálép a fékpedálra, a fékfolyadék a főfékhengeren keresztül összenyomódik . Ennek a folyadéknak az összenyomása fejt ki erőt a féknyergek dugattyúira, amelyek maguk nyomják a fékbetéteket a tárcsákhoz (vagy a dobfékeknél a pofákhoz), így súrlódást hoznak létre, ami lehetővé teszi a fékek sebességének lelassulását. és ezért fékezze le az autót.

Mikor kell a részecskeszűrőt cserélni?

Fékezéskor a fékek sok hőt termelnek a féktárcsákon lévő betétek által kifejtett súrlódás miatt . Ez az ismétlődő melegedés (több száz fok) idővel megváltoztatja a fékfolyadék minőségét. A fékfolyadék túllépése vagy a rendellenesen alacsony szint csökkenti a motor teljesítményét. Ez hosszabb féktávolságot eredményez, mivel a fékpedálra gyakorolt ​​nyomás nem azonos erővel közvetítődik a kerekekre. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében fontos a fékfolyadék cseréje. Általában a fékfolyadék légtelenítése átlagosan kétévente vagy 120 000 km-enként történik. Legyen óvatos, ezek az adatok gyártónként eltérőek lehetnek. Ne habozzon olvasni autója használati útmutatóját. Egy másik nyom, amely figyelmeztetheti a fékfolyadékkal kapcsolatos problémákra, az, hogy milyen kemény a fékpedál. Ha fékezéskor a fékpedál szokatlanul lágy, vagy túlságosan lesüllyed, javasoljuk, hogy ellenőrizze a fékfolyadékot. Az ellenőrzés során megfigyelheti a tartályban lévő folyadék színét. Új állapotában megközelíti az aranysárga színt. Másrészt, ha az elmúlt két évben nem cserélték ki, színe inkább a feketésbarna felé hajolhat. Ebben az esetben gyorsan légtelenítenie kell a fékfolyadékot, különben veszélybe sodorhatja magát. Figyelmeztető lámpa is megjelenhet a műszerfalon. Ez a fény egy körnek felel meg, amelynek közepén egy felkiáltójel van. A járműtől függően sárga vagy piros lehet, amikor a részecskeszűrő eltömődött. Rendellenesen alacsony hiba vagy szivárgást jelez.

Mikor kell részecskeszűrőt cserélni a járműben